U vašoj korpi nalazi se 0 artikal(a).

kako radi naručivanje?
MULTIMEDIArecords - online shop
Prikazi

Prikazi, 15. Apr 2010.

SAJSI MC: Daleko je Dizni

Ako ste mislili da vam je sasvim jasno o čemu se zapravo radi i to na osnovu njenog pseudonima, grdno ste se prevarili

Multimedia Records

Želite li da kupite ovaj CD?

Sajsi MC je mnogo direktnija, eksplicitnija i neslušljivija od svog imena. To što ćete začepiti uši ili ignorisati njenu pojavu može samo da pogorša stvar, jer će vas i deo odslušane rime ostaviti zabezeknutim, zblanutim ili šokiranim.

Ivana Rašić (Sajsi MC) diskografski je debitovala sa svojim sastavom pre godinu dana. Već je tada povremeno nastupala solo, prezentujući pesme koje su daleko ubitačnije i kučkastije od onih koje je radila u grupi.

Ivanina ekspresija na albumu „Daleko je Dizni“ dolazi do punog izražaja. Biti ravnopravna u surovom hip-hop društvu podrazumeva da moraš da imaš jak stomak, tvrde zube i ogromna muda. Sajsi MC ni u jednom trenutku neće dozvoliti da bude žrtva, niti će pokleknuti pred izazovima ulice. Ona uzvraća istom merom koristeći svoj seksipil kao paravan za energično i često nekontrolisano verbalno prepucavanje.

„Daleko je Dizni“ je album koji će mnogi mrzeti, možda zato što ga nije odrepovao muškarac, ali sigurno zato što je to učinila žena i to još „klinka, šta ona zna?“. Ono što Rašićeva zasigurno „zna“ jeste kako se preživljava u velikom gradu izložen iskušenjima. Ona nije gangster, ali zna da takvi ljudi kroje sudbinu svima pa i državi. Ona nije "kurva", ali zna da se devojčice prodaju preko Facebooka. Nije ni narkomanka, ali zna da je grad pun svega i svačega... Sajsi MC zna isto što i mi, ali svoje misli ne stavlja u rukavice niti filozofske celine zamarajući druge i sebe bujicom (duboko)misaonih rečenica. Rašićeva govori jezikom ulice i tim slengom fantastično barata i vešto manipuliše likovima sa kojima se susreće u svojim tako realističnim avanturama.


Svaka od pesama može da bude odlična startna pozicija za neku od epizoda ove atraktivne strip-junakinje. Ona je živopisna i ubedljiva i nadahnuta. Priča napuklim glasom, nepogrešiva je i jasna u izgovoru, a teme i situacije kojima barata čine ovu „džiberku“ najperspektivnijim srpskim modernim stihotvorcem i to sa svim vulgarnostima, narko-aferama, dosadnim iživljavanjima ili brutalnim orgijama. Sajsi MC je za svoj debi solo album izabrala najoptimalniju moguću hop formu. Mojne Selekta kao tvorac savršenih matrica i Tijana Rašić (Šveca Rispek) odlična su i sasvim dovoljna podrška koja sjajno prati njen furiozni reperski tempo.

Srpska hip-hop scena najvitalniji je deo savremenog domaćeg rokenrola. Možda i zato što se mladom čoveku obraća na način koji on razume. Hip-hop mora da bude direktan, surov, iskren, ogoljen, savršeno jasan i poželjno brutalan. Sajsi MC zadovoljava sve te kriterijume i svesno provocira „poganim jezikom“ i „bolesnim temama“ i to na način na koji ni jedan muški domaći reper do sada nije uradio.
Vreme je da joj "muška ekipa" ukaže počast, džentlmenski skine kapu i čestita na srčanosti i hrabrosti. Kraljica je preuzela tron.

Uroš Milovanović

Fotografije za download:

Copyright ©2005 Multimedia Records
Multimedia Records